Mites loma meni? 

Kesän jälkeen ja syksyn mittaan kysymykseen törmää tiuhaan. Se on helppo avaus keskustelulle tuntemattomien ja tuttujen kanssa, kun nähdään pitkästä aikaa. 

Mutta entä jos oma vastaus ei olekaan se, millaisena onnistunutta lomaa yleisesti ajatellaan? Täydellisiä rantakuvia juoma kädessä ja hymy kasvoilla, herkkiä hetkiä ilta-auringossa laiturilla, sopuisia ihmissuhteita ja levollista mieltä. 

Aurinkoa ja lämpöä oli kyllä tarjolla kaikille, mutta noin muuten mieli ja päivät ehkä kulkivat samoilla radoilla kuin arjessa muutenkin. Oli hyviä päiviä ja hetkiä, sitten oli vähän huonompia. Ehkei lomaa ollut ollenkaan tai paikkaa ja elämäntilannetta, josta jäädä vapaalle. 

Pitkään odotettuihin lomiin latautuu usein suuria odotuksia, joita on vaikea täyttää täydellisesti. Pettymys tulee helposti, jos kaikki ei menekään, kuten kuvitteli. 

Lomalla ja arjessa askel kerrallaan eteneminen antaa usein helpommin hyvää mieltä kuin suurten kuvien maalaaminen. Joka päivä juuri itselleen tärkeät ja konkreettiset teot tuovat iloa ja vievät omaa elämää varmasti haluttuun suuntaan. Suurten kuvien kanssa jää helposti paikalleen eikä perille tunne koskaan pääsevänsä.  

Mitkä teot tuovat juuri sinulle hyvää oloa ja mieltä tänä syksynä? 

 

Meri Nykänen, päätoimittaja

UUSIMMASSA NUMEROSSA

Kannessa. Maria Guzenina ei päästänyt lapsena kotiinsa ketään, sillä siellä oli salaisuuksia. Häpeästä vapautuminen kesti vuosikymmeniä.  

Yksinäisyys ei ole oma vika. Parisuhteen päättyminen pakotti terapeutti Viivi Niinikankaan kohtaamaan oman yksinäisyytensä.

Toipuva suorittaja. Mitä enemmän Miikka Ventoa väsytti, sitä enemmän hän lisäsi kierroksia.

Tilaa tunteille. Tunnetaitojen opettelu auttaa käsittelemään hankalia tilanteita erilaisissa yhteisöissä.

Nuoren masennus. Kun Kerttu Pohjalainen sairastui masennukseen alakoululaisena, äidin periksiantamattomuus toi turvaa. 

Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto. Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin