TEKSTI MERI NYKÄNEN  

Mitä tehdä, kun elämästä on kadonnut ilo ja keveys koronan jälkeen ja sotauutisten keskellä? Mielenterveyden keskusliiton kuntoutusneuvoja Mirva Laine ja kuntoutussuunnittelija Merja Smahl kehottavat keskittymään asioihin, joihin voi itse vaikuttaa. 

PYSÄHDY JA RAJAA  

On täysin normaalia, että erilaisten uhkakuvien edessä olemme huolissamme ja hädissämme. Kun joka tuutista tulee uhkaa, ei ole ihme, että sietokyky on koetuksella. 

Kukaan muu ei osaa sanoa, mitä ihminen kestää ja missä hänen rajansa ja sietokykynsä menevät. Siihen vaikuttavat muun muassa perusluonne, herkkyys, temperamentti, opittu käytös, menneet kokemukset ja mahdollinen opittu murehtimisen malli. 

Jos huomaat, että asioiden murehtiminen ja pelkääminen alkavat viedä liikaa aikaa ja huomiota, on syytä pysähtyä miettimään omia rajoja. Oletko kenties venynyt liikaa? Rajaaminen on asia, johon voi itse vaikuttaa, mutta se ei välttämättä ole helppoa.  

Pohtimisen voi aloittaa siitä, että tarkastelee omia valintojaan ja tulee tietoiseksi asioista, joille voi tehdä jotain. Se, mihin kiinnittää huomiota, usein lisääntyy elämässä.

MIKÄ TUO ILOA JUURI SINULLE? 

Vaatii toistoa ja sinnikästä harjoittelua irrottautua totutusta ajattelukuviosta ja oppia uutta, toisenlaista tapaa ajatella. Alkuun pääsee pienillä muutoksilla, joiden avulla saa palautettua aivot huoliraiteilta. Omat keinot sopivat käytettäviksi etenkin silloin, kun taustalla ei ole vakavaa traumaa tai muuta ammattiapua vaativaa mielenterveyden ongelmaa.

Jos seuraat päivän aikana liikaa uutisia ja murheita, voisitko luvata itsellesi, ettet esimerkiksi lomalla tai viikonloppuna seuraa uutisia lainkaan? Kun saa tietää, miltä se tuntuu, käytännön voi myös siirtää osaksi arkea. 

Hyvien asioiden huomaamisessa saattaa auttaa se, että sitä tekee tietoisesti. Voit vaikka etsiä jokaisesta päivästä kolme ihanaa juttua. Myös huumori tuo elämään keveyttä. 

Kenen seurassa huolesi lisääntyvät? Entä kuka saa mielesi keveämmäksi, ja kenen kanssa löytyy iloa, huumoria sekä hyvien asioiden jakamista? 

Aforismit, runot ja kirjallisuus voivat auttaa kiinnittämään huomiota itselle kiinnostaviin ja mielihyvää tuottaviin asioihin huolien sijaan. 

Kaikenlainen luova tekeminen tuo elämään iloa. Löydätkö itsestäsi ominaisuutta, joka on jäänyt uinumaan huolehtimisen alle? Se voi olla uteliaisuutta, uuden oppimista, kauniiden asioiden vaalimista, uusien reseptien kokeilua, runojen kirjoittamista tai vaikka maalaamista. 

SOME EI KERRO KAIKKEA 

Muiden somepostaukset saattavat vetää mielen matalaksi, jos tuntuu, että kaikilla muilla menee hienosti ja itsellä on kurja olo.   

On tärkeää muistaa, että somepostaus on vain yksi pieni häivähdys toisen elämästä. Se voi olla vain yksi ihana hetki muutoin harmaan arjen keskellä. Kuvan julkaissut ehkä haluaa jakaa tämän hetken muiden kanssa, mutta se ei ole koko totuus. 

Voisitko itse miettiä jonkin pienen ilon aiheen, mistä tehdä postaus: herkkupullan kuva päiväkahvilta, lemmikin lokoisa nukkuma-asento, kaunis maisema, ensilumi? Kuvat voivat auttaa huomaamaan ympärillä olevia hyviä asioita.

OMA ILO JAKOON 

Jokaisella on oikeus iloon, pieniin ja suuriin onnen hetkiin, vaikka kaikilla muilla maailmassa asiat eivät olisikaan hyvin. 

Oman ilon ja onnen vaaliminen ei ole muilta pois. Päinvastoin, vaalimalla omaa hyvinvointia ja iloa tuottavia asioita voi välittää hyvää myös toisille. Ehkä olet itse se ystävä, joka tuo toisen elämään keveyttä. 

Jos oma olo ei helpotu yrityksistä huolimatta ja on jatkuvasti paha olla, univaikeuksia, paniikkia tai ahdistusta, asiasta on hyvä jutella jonkun kanssa. Usein riittää jo vertaistuki, esimerkiksi “terapialenkki” luotettavan ystävän kanssa. 

Jos lähipiirin kanssa keskustelu ei auta, on tärkeää hakea keskusteluapua ammattilaiselta. Aina ei ole tarvetta vuosien terapialle, sillä yksikin tapaaminen saattaa jo huojentaa mieltä. 

 

 

 

Juttu on julkaistu Tunne & Mieli -lehden numerossa 6/22. Tunne & Mieli on lehti mielen hyvinvoinnista. Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi myös tilata kotiin.  

Tilaa lehti