TEKSTI MERI NYKÄNEN
Miten päästä liikkeelle silloinkin, kun elämässä on kiirettä tai alakuloa? Oma aika ja hyvinvointi saavat mennä muiden asioiden edelle, sanovat Mielenterveyden keskusliiton asiantuntijat Merja Matilainen ja Terhi Kimmelma-Paajanen.
On inhimillistä, että kiireen ja huolten keskellä voimat voivat olla vähissä. Silloin huomio kiinnittyy pakollisiin asioihin ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen jää helposti vähemmälle. Ajoittain se on ok – hyvät rutiinit palautuvat taas, kun kiire tai hankala jakso loppuu.
Jos hankalat elämäntilanteet jatkuvat viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia, juuri silloin olisi tärkeää huolehtia omasta hyvinvoinnistaan.
Liikunnalla on tutkitusti lukuisia hyviä vaikutuksia: mieliala ja vireystila kohenevat, ajatukset selkenevät, keskittymiskyky paranee, stressin tunne kevenee, ja unesta tulee entistä laadukkaampaa.
Säännöllinen liikunta lisää lihasten suorituskykyä ja vaikuttaa myönteisesti muun muassa hermostoon ja tasapainon ylläpitämiseen. Tuki- ja liikuntaelimistön kuntoa hoitamalla voi ehkäistä ja vähentää kipuja.
Kun jaksaa jatkaa liikuntaa puoli vuotta, sokeriaineenvaihdunta ja vastustuskyky paranevat. Säännöllisesti liikkuvien on todettu kokevan vähemmän masennus- ja ahdistusoireita kuin vähän liikkuvien.
Usein saatamme ajatella, että muiden tarpeet ovat tärkeämpiä kuin omamme. Mutta jos sivuutamme pitkään omia tarpeitamme, emme voi hyvin emmekä jaksa auttaa toisiakaan.
Ajan ottaminen itselle ja omiin harrastuksiin on sallittua kaikille. Sinulla on lupa jättää tekemättä jotain, mitä et vain ehdi tai pysty, vaikka kieltäytyminen ei olisikaan itselle luontaista. On parempi sanoa ei kuin uuvuttaa itsensä.
Jos myötätuntoinen ja armollinen suhtautuminen itseen on vaikeaa, omasta hyvinvoinnista huolehtiminen saattaa unohtua.
Kannattaa siis miettiä, mitä sanoisit ystävällesi, jos hän olisi samanlaisessa kiireisessä tai hankalassa elämäntilanteessa eikä huolehtisi hyvinvoinnistaan. Ehkä kehottaisit häntä tekemään jotain, josta hän nauttii ja saa hyvää oloa.
Aloittaminen on usein vaikeinta. Mutta myös harrastuksen jatkamiseen tarvitaan päättäväisyyttä ja itsensä kannustamista.
Huonoina päivinä voi pysähtyä miettimään, mikä itselle on tärkeää. Jos se on oma hyvinvointi, pidä mielessäsi, että liikkumalla edistät itsellesi tärkeitä ja merkityksellisiä asioita.
Välillä voi tulla päiviä, jolloin et vain jaksa tai ehdi harrastuksen pariin tai lupaudut vahingossa tekemään muuta. Joskus voi myös tehdä vähän lyhyemmän lenkin, jos voimat ovat vähissä. Siitä ei kannata moittia itseään tai lannistua. Voit jatkaa hyviä rutiineja taas seuraavalla kerralla.
Kun valitset sellaisia lajeja, jotka ovat itselle mieluisia ja tuovat iloa, harrastuksesta jaksaa pitää kiinni paremmin. Tällaisen tärkeän harrastuksen voi merkata valmiiksi kalenteriin, jotta muut asiat eivät mene edelle.
On hyvä myös huomioida, että liikkuu itselleen sopivalla tasolla ja että harrastukseen on helppo kulkea.
Monia motivoi se, että harrastuksen parissa voi tavata ystäviä ja tuttuja tai tutustua samanhenkisiin ihmisiin. Kaverin kanssa sovittu yhteislenkki auttaa lähtemään liikkeelle.
Kun alat huomata liikunnan hyvät vaikutukset mielialaan ja jaksamiseen, liikkeelle lähtemisestä tulee kerta kerralta helpompaa.
Juttu on julkaistu Tunne & Mieli -lehden numerossa 5/2024. Haluatko lukea lisää? Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin. Saat tilatessasi käyttöösi koko sähköisen lehtiarkistomme vuodesta 2016 alkaen ja pääset lukemaan heti myös tämän artikkelin kokonaan.