Älä syytä itseäsi kaikesta vaan opettele itsemyötätuntoa. Sen avulla opit suhtautumaan itseesi yhtä kannustavasti kuin hyvään ystävään. 

JAANA TAPIO TEKSTI

Kuvittele, että työkaverisi mokaa pahemman kerran. Useimmiten olemme muiden epäonnistumisia kohtaan myötätuntoisia, ja virheen sattuessa vakuuttelemme, ettei onneksi käynyt suurempaa vahinkoa. Kaikki muuttuu, kun mokaammekin itse. Päämme sisällä alkaa loputon paasaus ja itsemme sättiminen. 

Itsemyötätunto tarkoittaa sitä, että opettelee suhtautumaan itseensä yhtä myötätuntoisesti kuin siihen työkaveriin, jota vaistonvaraisesti lohdutteli.

Itsemyötätuntoon kuuluu olennaisena osana kaksi askelta. Ensinnäkin on kyse siitä, että oppii huomaamaan vaikean tilanteensa tai tunteen, jota pyrkii välttelemään. Pelkästään tilanteen tunnistaminen vaatii harjoittelua.

Toinen tärkeä askel ovat ne keinot, joilla pyrkii lievittämään pahaa oloaan. Lopputuloksena on uusia tapoja hiljentää päänsisäinen itsekritiikki ja muuttaa se aiempaa myötätuntoisemmaksi puheeksi.

AUTOPILOTISTA TIETOISEEN LÄSNÄOLOON 

Ihmismieli on viritetty siten, että teemme monia asioita automaattiasetuksilla. Samalla tavalla kuin autoa ajaessa löydät varsin hyvin perille, vaikket jälkikäteen muistaisikaan matkasta mitään. 

Kun mieleen hiipii ahdistus vaikkapa vyötärölle kertyneistä liikakiloista, ikävän tunteen karkottamiseksi päälle napsahtaa automaatti, joka ohjaa meidät tuntikausiksi Facebookiin tai tuijottamaan yhdentekevää television kuvavirtaa.

Autopilotti säästää energiaa ja on hyödyksi monissa tilanteissa. Ongelma siitä tulee, jos emme sen vuoksi pääse haitallisista toimintatavoistamme eroon.

Vastalääkkeenä autopilotille toimii tietoinen läsnäolo. Kokeile sitä vaikkapa hengitysharjoituksen avulla. Istu alas, hengitä rauhallisesti ja seuraa samalla hengityksesi liikkeitä. Pane merkille mieleesi tulevat ajatukset, mutta keskitä sitten taas huomiosi takaisin hengitykseen. Jo parin minuutin hengittely auttaa. Pyri tekemään harjoittelusta tapa, ja pidennä harjoitusta vasta sitten.

Juttu on lyhennetty versio Eih, taas mä mokasin! -jutusta, joka on julkaistu Tunne & Mieli -lehden numerossa 4/2019.   Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto.  Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin.

Tilaa lehti