Aivotutkija Katri Saarikivi rakastaa paitsi tutkimuksen tekemistä myös siitä puhumista. Omasta päästään hän pitää huolta tanssimalla, liikkumalla luonnossa ja kuuntelemalla fiilikseen sopivaa musiikkia. Saarikiven intohimoja ovat myös telttaretket ja niihin liittyvä nuotiokokkailu. 

TEKSTI HENNA TARJANNE-LEKOLA KUVA ALEKSI LUMME 

MUSIIKKI. Musiikin kuuntelu on minulle keino keskittyä tai nostaa mielialaa. Keskittymiseen auttaa hyvin tasatahtinen ja soljuvasti etenevä musiikki. Tutkimussuunnitelmia ja rahoitushakemuksia rustaillessa keskittymismusiikkina toimivat parhaiten Bachin urkuteokset – muuten ne jäisivät ehkä kuuntelematta. Juoksulenkillä energinen konemusiikki auttaa jaksamaan, ja kuntosalilla pinnistellessä toimii rankempi hevi.

AVARAT MAISEMAT. Huomaan stressini laskevan parhaiten luonnossa sellaisissa maisemissa, joissa näkee kauas: tunturit, vaarat, laajat niityt ja rannat toimivat minulle.

LUONNON ÄÄNET. Viime kesänä havahduin siihen, miten paljon luonnossa jatkuvasti tapahtuu: esimerkiksi metsän äänimaisema on älyttömän monipuolinen. Hiljaisuuden keskeltä alkaa pikkuhiljaa paljastua jos jonkinlaista piipitystä, rapinaa ja huminaa. En osaa sanoa, miksi tämä rauhoittaa mieltäni. Ehkä äänet antavat perspektiiviä. Maailma on täynnä elämää, joka jatkaa rauhassa kulkuaan. Omat murheet ovat maailman mittakaavassa hyvin pieniä.   

LIIKUNTA JA TANSSI. Olen sen verran vilkas, että aivojen tuulettaminen liikkeessä tuntuu parhaalta tavalta palautua. Harrastus, joka vaatii paljon keskittymistä, toimii erityisen hyvin. Päähän ei kerta kaikkiaan mahdu huolia, kun yrittää esimerkiksi tanssitunnilla tasapainoilla tai painaa mieleen monimutkaisen koreografian koukeroita.

IHMISET. Saan energiaa ja motivaatiota toisista ihmisistä. Yhdessä tekeminen ja ajattelu ovat minulle liikkeelle panevia voimia. Palautumiseen auttaa myös rakkaiden ystävien tapaaminen, sillä silloin muistaa, mikä elämässä onkaan tärkeää. On vapauttavaa ja rentouttavaa olla seurassa, jossa saa avoimesti olla oma puutteellinen itsensä.

Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto. Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin.