Fiksu isovanhempi on käytettävissä ja osaa huolehtia myös omista rajoistaan. 

TEKSTI HELINÄ KUJALA

Isoäiti haluaa osallistua aktiivisesti aikuisen lapsensa ja lastenlastensa elämään. Miniän mielestä anoppi puuttuu liikaa perheen asioihin. Mitä enemmän nuori perhe ottaa etäisyyttä, sitä hanakammin isoäiti pyrkii pitämään yhteyttä.

Seuraa eripuraa, loukkaantumisia ja pahimmillaan välirikko.

Asetelma on Väestöliiton vastuuasiantuntijan Minna Oulasmaan mukaan klassinen esimerkki sukupolvisuhteiden solmuista. Oulasmaa toimii Veikkauksen rahoittamassa Sukupolvien sopu -hankkeessa, jossa hän antaa keskusteluapua isovanhemmille. Aiheesta on myös ilmestynyt kirja.

Ongelmien takana on hänen mukaansa usein kyvyttömyyttä tunnistaa rajoja ja katsoa asioita toisen näkökulmasta – ja joskus väärinymmärryksiäkin.

 Vanhemmuus ja isovanhemmuus ovat hyvin herkkähipiäisiä rooleja. Työssäni törmään usein lauseeseen “minä tarkoitin vain hyvää”, Oulasmaa kertoo.

Joskus isovanhemmalla on hyvät suhteet lapsensa perheeseen, mutta hän tulee auttaneeksi lastenhoidossa yli voimavarojensa, koska ei saa sanottua ei. Jotkut myös kokevat, että heidän panostustaan ei arvosteta.

Joitain isovanhempia mietityttää oma roolinsa lapsiperheen vanhempien erotessa. Uusperhekuviotkin voivat hämmentää, kun yhtäkkiä lastenlasten elämään tulee uusia aikuisia, ehkä bonusvaareja ja -mummojakin.

Oulasmaa kannustaa isovanhempia vahvistamaan oman lapsen ja tämän puolison vanhemmuutta ja kulkemaan perheen matkakumppanina. Aikoinaan omaksutut lastenhoidon opit on myös syytä päivittää nykyaikaan.

– Isovanhemmilla on paljon annettavaa, mutta kannattaa miettiä, miten sen tarjoilee. Viisas isovanhempi pysyttelee taustalla ja on käytettävissä, mutta huolehtii myös omista rajoistaan. Hän ei kaappaa valtaa näyttääkseen, miten homma hoidetaan.

Riitatilanteessa lasten etu motivoi osapuolia tarkastelemaan asioita toisen näkökulmasta. Sopu edellyttää Oulasmaan mukaan myös sitä, että puolin ja toisin otetaan vastuuta omasta käyttäytymisestä.

LUE LISÄÄ

Kirja Suukkoja ja säröjä sukupolvisuhteissa on ilmestynyt loppuvuodesta 2020. Se jaetaan kaikkiin Suomen kirjastoihin.

 

 

Juttu on julkaistu Tunne & Mieli -lehden numerossa 5/2020. Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto.  Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin tai lahjaksi.  

Tilaa lehti