Mielenterveydestä puhutaan ja kirjoitetaan enemmän kuin koskaan, mikä on hieno juttu. Aihe kun koskettaa meitä kaikkia jollain tavalla – jos ei omakohtaisesti, niin ehkä perheenjäsenen, sukulaisen tai työkaverin kautta. 

Vaikka asenteet muuttuvat koko ajan parempaan suuntaan, mielenterveyden ongelmat koetaan yhä leimaaviksi. Ahdistuksen tunteesta ei ole yhtä helppoa kertoa kahvipöydässä kuin kipeästä polvesta. 

Siksi yleistä puhetta mielenterveydestä ei voi olla liikaa. Jokainen kokee mielenterveyden myös omalla tavallaan, joten erilaiset tarinat ja kokemukset tuovat vertaistukea ja lisäävät ymmärrystä. 

On kuitenkin väliä, millaisia kokemuksia ja kertomuksia saamme lukea, kuunnella ja katsoa. Sankaritarinoiden sijaan tarvitsemme tavallisia ja arkisia tarinoita siitä, miten mielenterveyden ongelmien kanssa voi elää ihan hyvää arkea. Välillä menee paremmin, sitten voi taas tulla takapakkia. 

Mielen kanssa työskentely ja toipuminen kestävät usein vuosia, jopa loppuelämän. Siksi mielenterveyden ongelmista kertovat tarinat, joissa parannutaan nopeasti, oivalletaan suuria asioita ja kiivetään vuorelle, eivät kerro tarpeeksi tai tuo tarvittavaa vertaistukea kovin monelle.  

Tarvitsemme siis edelleen viisasta puhetta ja erilaisia tarinoita mielenterveydestä. Otamme haasteen vastaan ja lupaamme pohtia entistäkin tarkemmin sitä, millaisia tarinoita lehdessä ja sen kanavissa jaetaan. Tänä vuonna viisikymppisiään viettävä Tunne & Mieli jatkaa fiksua puhetta mielenterveydestä.

 

Meri Nykänen, päätoimittaja

UUSIMMASSA NUMEROSSA

Kannessa. Kati Outinen on iän myötä oppinut rajaamaan töitään, mutta sisäistä ääntään hän on osannut kuunnella aina.

Menneisyys voimavaraksi. Voiko traumaattisista kokemuksista toipua niin, että työkyky palaa ja elämä tuntuu mielekkäältä?

Kanssakulkija. Kun Anni Aaltonen sairastui psykoottiseen masennukseen, hänestä tuli hoitajan sijaan hoidettava. 

Mieli & Tieto. Ihminen ei välttämättä viisastu vanhetessaan, mutta rennompi hänestä luultavasti tulee. 

Minun mieleni. Pitkät masennuskaudet ajoivat Pinja Berkanin yrittämään itsemurhaa parikymppisenä.

 

Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto. Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin