TEKSTI MERI NYKÄNEN 

Filosofi ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela sanoo, että ikuinen onnen jahtaaminen kannattaa lopettaa. Hyvää elämää kohti vievät muut asiat. 

 

Maailman hyväksyminen  

Välillä maailma vyöryy pelottaviin suuntiin. Mennyttä emme voi muuttaa, joten on turha itkeä, kun maito on jo maassa. Siksi hyväksymisen taito on tärkeä osa hyvinvointia. Mitä paremmin kykenemme hyväksymään maailman sellaisena kuin se on, osui kohdallemme mitä tahansa, sitä paremmin pystymme viemään huomiomme tulevaan ja niihin asioihin, joihin edelleen voimme vaikuttaa.

 

Odotuksista vapautuminen  

Liian moni tuhlaa elämänsä vastaamalla muiden odotuksiin ja pyrkimällä epätoivoisesti toteuttamaan vanhempiensa, tuttaviensa tai median heille asettamia vaatimuksia. Toisten unelmien sijaan kannattaa elää rohkeasti omaa unelmaansa. Hiiteen ne, jotka eivät ymmärrä, kuka minä olen ja mitkä valinnat ovat minulle oikeita. Kun lakkaa välittämästä toisten mielipiteistä, energiaa vapautuu omannäköiseen elämään. 

Toisten ilahduttaminen 

Yksi parhaista tavoista vahvistaa omaa hyvinvointia on vahvistaa muiden hyvinvointia. Kun tekee pienen hyvän teon puolisolle, kaverille, kollegalle tai kadulla vastaantulevalle tuntemattomalle, omakin mieliala paranee. 

 

Onni sivutuotteena 

Tutkimukset osoittavat hieman yllättäen, että onnellisuutensa maksimointiin keskittyvät ihmiset ovat keskimääräistä onnettomampia kuin muut. He eivät osaa olla tyytyväisiä mihinkään, koska aina pitäisi olla vielä onnellisempi. Kannattaa siis onnen etsimisen sijaan vaalia läheisiä ihmissuhteita ja toteuttaa omia kiinnostuksen kohteita – näin onni tulee sivutuotteena, jos on tullakseen. 

 

Luonnossa liikkuminen  

Luonto tekee meille hyvää. Lenkit lähimetsässä, talvinen hiihtoretki, koiran ulkoiluttaminen tai lasten kanssa puistossa telmiminen – kaikki syyt ovat hyviä, jos ne vievät lähemmäksi luontoa. Kaupunki on erämaa vihreyden keskellä kasvaneelle apinalajille, joten omaa lajityypillistä viettiä voi toteuttaa suuntaamalla askeleet lähimpään metsään. Suomessa se ei onneksi ole yleensä kaukana!

 

 

Juttu on julkaistu Tunne & Mieli -lehden numerossa 2/2025. Haluatko lukea lisää? Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin. Saat tilatessasi käyttöösi koko sähköisen lehtiarkistomme  vuodesta 2016 alkaen.

Tilaa lehti