Kaamosmasennus tai lievemmät kaamosoireet ovat monille tuttuja kumppaneita vuoden pimeimpään aikaan. Hoidoksi suositellaan kirkasvaloa ja liikuntaa. Lohtua voi tuoda se, että ihan kohta päivä taas pitenee.

AINO HEIKKONEN

Päivä on lyhimmillään. Joulun alla auringon nousun ja laskun väliin jää Helsingissä alle kuusi tuntia ja Oulussa alle neljä tuntia. Napapiirin pohjoispuolella aurinko ei nouse ollenkaan, ja esimerkiksi Nuorgamissa kaamosta kestää melkein kaksi kuukautta.

Noin yhdellä prosentilla väestöstä talvikuukaudet laukaisevat kaamosmasennuksen, joka on pimeimpään aikaan toistuvasti ilmenevä masennustila. Se ilmenee esimerkiksi surullisuutena, matalana mielialana, ahdistuneisuutena, ärtyneisyytenä, mielihyvän ja mielenkiinnon kokemisen menettämisenä sekä arvottomuuden, syyllisyyden ja toivottomuuden tunteina. Väsyttää.

Ensimmäiset oireet ilmenevät keskimäärin pari–kolmekymppisenä. Kaamosmasennus yleensä voimistuu iän myötä. Joillain oireet myös häviävät vanhemmiten.

Kaamosmasennuksen lisäksi pimeä aika aiheuttaa 10–30 prosentille väestöstä lievempää kaamosoireilua ilman varsinaista masennusta. Siihen liittyvät esimerkiksi väsymys ja makeannälkä.

Myönteistä on se, että kaamosmasennusta ja kaamosoireilua voi hoitaa. Tehokkainta itsehoitoa on Terveyskirjaston mukaan talvikuukausien aikana otettu valohoito. Puoli tuntia tai tunti kirkasvalolampun ääressä päivittäin kahdesta neljään viikon ajan voi auttaa. Aurinkomatka vuoden synkimpänä aikana voi saada aikaan vaikutuksen, joka jatkuu pari viikkoa paluun jälkeenkin. Myös säännöllinen kuntoilu lievittää oireita. Jos kaamosmasennus on toistuvaa, suositus on keskustella lääkärin tai psykiatrin kanssa. Valohoidon ohella kaamosmasennuksen hoidossa voidaan käyttää lääkkeitäkin.

Yleislääkäri Emilia Vuorisalmi Mehiläisestä kehottaa kaamoksen selättämiseksi muun muassa välttämään iltaisin kännyköiden ja tietokoneiden sinistä valoa, noudattamaan säännöllistä ruokailurytmiä sekä nauttimaan vain kohtuudella alkoholia ja kofeiinia. Hän suosittelee myös kuuntelemaan mieluisaa musiikkia, tekemään itselle mukavia asioita, tapaamaan ihmisiä ja tekemään hengitys- sekä mielikuvaharjoituksia.

Lohtua pimeyden keskellä voi etsiä esimerkiksi siitä, että kaamos loppuu aikanaan. Talvipäivän seisaus on noin 21. joulukuuta. Siitä päivät alkavat pidetä, aluksi noin viisi minuuttia viikossa. Kevättä kohden päivän pidentyminen nopeutuu. Ihan kohta on jo valoisampaa.

 

Lähteet: Ilmatieteen laitos, Terveyskirjasto ja Mehiläisen tiedote