Säännöllinen liikunta pienentää masennusriskiä. Tutkimustieto osoittaa, että vaikutus alkaa näkyä jo tunnin viikoittain liikkuvilla.

UUTISPALVELU DUODECIM TEKSTI

Vapaa-ajan liikunta voi auttaa välttymään masennukselta jo suhteellisen vähäisillä ponnisteluilla. Tuoreen tutkimuksen mukaan vaikutus alkaa näkyä tunnin viikoittain liikkuvilla.

Tulokset ne perustuvat yli 30 000 terveen aikuisen 11-vuotiseen seurantaan. Osallistujilla ei ollut mielenterveysongelmia eikä liikuntarajoitteita seurannan alkaessa.

Säännöllisesti vapaa-ajallaan liikuntaa harrastavien riski sairastua masennukseen oli pienempi riippumatta liikunnan intensiteetistä. Yhteys havaittiin varsinkin osallistujilla, jotka eivät liikkuneet poikkeuksellisen paljon.

Tutkijat arvioivat, että noin 12 prosenttia kaikista havaituista masennustapauksista olisi estynyt, jos kaikki osallistujat olisivat harrastaneet liikuntaa ainakin tunnin joka viikko. Jos tämä pitää paikkansa ja varmistuu myös lisätutkimuksissa, jo hyvin vähäiset lisäykset väestön fyysisessä aktiivisuudessa voisivat estää huomattavan määrän masennuksia.

Suomessa noin joka seitsemäs sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Usein masennus alkaa jonkin kielteisen elämänmuutoksen, kuten avioeron, työttömyyden tai läheisen kuoleman jälkeen.

Tulokset julkaistiin American Journal of Psychiatry -lehdessä.

 

KOKEILE!

Jos liikkeelle lähtö on hankalaa, laita vaatteet valmiiksi ja sovi ystävän kanssa milloin liikutte.
Kävele omaa vauhtia 20–45 minuuttia. Etsi itsellesi mielipaikka, johon on helppo palata.
Tee viikoittain hyötyliikuntaa: käy asioilla liikkuen ja käytä portaita hissin sijaan.
Vinkit on poimittu Mielenterveyden keskusliiton Askeleita arkeen -kalenterista. Mielenterveyden keskusliitto on Tunne & Mieli -lehden julkaisija.

 
 

Lue lisää: