Tunnetaidot tukevat lapsen itsetuntoa, auttavat pärjäämään kavereiden kanssa ja tekevät arjesta kaikin puolin sujuvampaa. Aikuisen tehtävä on auttaa lasta tunteiden tunnistamisessa – avuksi voi ottaa vaikka Fanni-tunnetaitokirjat. 

MERI NYKÄNEN  TEKSTI

Mitä tapahtuu, kun lapsi osallistuu juhlissa pallonheittokilpailuun – ja epäonnistuu? Kaikkihan sen tunteen muistaa joko omasta lapsuudestaan tai oman lapsen käyttäytymisestä: raivostuttaa, hävettää ja tekee mieli juosta kauas pois. 

Fanni ja suuri tunnemöykky -lastenkirjassa tätä tunnemöykkyä pohditaan lapsille tarkoitetun kuvitetun tarinan kautta. Siinä Fanni-elefantti kavereineen käy läpi erilaisia tunteita lapsen maailmaan ymmärrettävällä tavalla. 

Kirja on kuitenkin sekä lapsille että aikuisille. Tarinan jälkeen kirjoittajat, jotka ovat lapsen kehitykseen ja vanhemmuuteen perehtyneitä psykologeja, kertovat perustietoa tunteista ja siitä, kuinka aikuinen voi tukea lasta tunteiden tunnistamisessa ja nimeämisessä. 

Tunnetaidot tukevat lapsen itsetuntoa, auttavat pärjäämään kavereiden kanssa, tekevät arjesta ja oppimisesta sujuvampaa ja tukevat kaikin puolin lapsen terveyttä. Kun lapsi osaa tunnistaa tunteitaan, hänellä on hyvä pohja myös muiden tunnetaitojen kehittymiselle. 

Kaikki lähtee siitä, että lapsi ymmärtää tunteiden olemassaolon ja oppii, miltä esimerkiksi ilo ja suru tuntuvat. Lapsen kanssa voi vaikka pohtia yhdessä, miltä iloinen ihminen näyttää. Entäpä surullinen? Toisten tunteiden tunnistaminen auttaa toimimaan rakentavalla tavalla muiden kanssa päiväkodissa, koulussa ja pihalla. 

Kun lapsi osaa tunnistaa omia tunteitaan, hän osaa myös paremmin säädellä niiden voimakkuutta. On myös tärkeää, että lapsi oppii kertomaan muille, miltä hänestä tuntuu. Miltä se oikein tuntui, kun pallo ei mennytkään maaliin yleisön edessä? 

Aikuisella on tärkeä rooli siinä, että lapsi oppii myös hyväksymään omat tunteensa. Lapselle kannattaa kertoa, että hän on tärkeä sellaisena kuin on: iloisena, vihaisena ja surullisena, kaikkien tunteidensa kanssa. 

Mutta myös aikuisen on hyvä oppia, ettei hän välttämättä aina tiedä, miltä lapsesta milloinkin tuntuu. Lapsen mielestä voi tuntua vähättelevältä, jos aikuinen luulee aina tietävänsä, mitä lapsi milloinkin ajattelee. Siksi tunteista kannattaa keskustella yhdessä. 

Fanni-tunnetaitokirjoja on ilmestynyt kokonainen sarja, ja kirjojen kuvitukset ovat hersyvän ihania ja värikkäitä. 

KOLME TÄRKEÄÄ TUNNETTA 

1 VIHA

Vihan tunne auttaa puolustautumaan ja toimimaan. Vihan avulla pystyy ilmaisemaan muille, jos omia oikeuksia loukataan tai joku kohtelee epäreilulla tavalla. Viha auttaa itsenäisyydessä ja oman tahdon ilmaisemisessa. 

2 SURU

Suru auttaa näkemään, mikä on itselle merkityksellistä, ja valmistelee ja auttaa luopumaan. Surun tehtävänä on kutsua muita ihmisiä apuun ja saada lohtua. 

3 ILO

Ilo ohjaa toteuttamaan elämää niin, että se tuntuu mielekkäältä. Ilon tunne tuo elämään energiaa ja toivoa. Vaikka kaikkien tunteiden olemassaolo on tärkeää, ilo on hyvinvointimme kannalta kaikkein tärkein. 

 

 

 

Ote kirjasta

Lapsi ei syntyessään tiedä, mitä tunteet ovat, millä nimillä niitä kutsutaan tai miten niiden kanssa toimitaan. Pieni lapsi kokee tunteet kokonaisvaltaisesti kehossa ja mielessä: viha saa kädet hikoamaan ja pulssin kohoamaan, jännitys tuntuu vatsanpohjassa, suru puristaa rinnassa. 

Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston: Fanni ja suuri tunnemöykky (Kumma-kustannus 2019). Kuvittanut Linnea Bellamine.  

Juttu on julkaistu Tunne & Mieli -lehden numerossa  5/2019.   Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto.  Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin tai lahjaksi. Kun teet lehden kestotilauksen 31. tammikuuta mennessä, saat lahjaksi kauniin VALON VUOSI 2020 -seinäkalenterin. 

Tilaa lehti