Onko mukisi puoliksi tyhjä vai täynnä? Tutkimuksen mukaan myönteisesti ajatteleva säästyy monelta sairaudelta.

 

TEKSTI UUTISPALVELU DUODECIM

Optimistisesti elämään suhtautuvat voivat säästyä monilta sydän- ja verisuonitautien oireilta muita todennäköisemmin. Tieto perustuu tutkimukseen, jossa yhdistettiin kaikkiaan viidentoista aikaisemman tutkimuksen ja 230 000 potilaan tiedot. 

Tuloksista ilmeni, että optimistit sairastuivat sydänoireisiin noin kolmanneksen harvemmin kuin osallistujat, joiden elämänasenne oli vähemmän myönteinen. Pessimistinen elämänasenne puolestaan suurensi sairastumisriskejä. 

Aiemmissa tutkimuksissa optimistien on havaittu myös säästyvän syövältä ja masennukselta muita todennäköisemmin. Lisäksi he usein elävät pidempään kuin pessimistit. Tarkkaa mekanismia ilmiölle ei vielä tiedetä, mutta todennäköisesti vähempi stressi ja terveelliset elämäntavat selittävät ainakin osan yhteydestä. 

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä. 

 

 

 

Haluatko lukea lisää mielen hyvinvoinnista? Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto.  Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin tai lahjaksi.  

Tilaa lehti