Kun pari vuotta sitten kalenteri täyttyi ylimääräisestä projektista kokonaiseksi vuodeksi, päätin, että kahdesta asiasta en luovu: lukemisesta ja liikunnasta. Muut asiat ja riennot pystyin hyvin jättämään hetkeksi tauolle, sillä tiesin, että niiden pariin ehdin taas myöhemmin. 

Mutta ilman rentouttavaa lukemista ja piristävää liikkumista en olisi mitenkään jaksanut koko vuotta. Ajattelen myös, että nämä kaksi asiaa pitävät elämässä kiinni huonoinakin päivinä. Tuttuun kirjaan sukeltaminen sulkee turvalliseen maailmaan, ja pienikin metsäretki huuhtoo pään tyhjäksi.  

Omannäköiset ja merkitystä tuovat selviytymiskeinot ovat tärkeitä varsinkin silloin, kun mieli horjuu. Tässä olemme kaikki samalla janalla: Tänään voi mennä ihan hyvin, mutta kukapa tietää, mitä kuuluu kuukauden kuluttua. Tai jos nyt on huono kausi, kesällä saattaakin näkyä jo enemmän valoa. 

Hyvä elämä ei tarkoita sitä, että joka päivä täytyy mennä huippuhyvin ja täyttää ihanneihmisen paikka. Päivät ovat erilaisia, ja esimerkiksi muutama huonosti nukuttu yö tai teini-ikäisen kanssa taistelu väsyttää. Kuka meistä edes lopulta on terve ja kuka sairas – vai olemmeko kaikki jotain näiden väliltä? Tätä pohditaan lisää sivulta 36 alkaen. 

Kuka tahansa voi tipahtaa kyydistä eri syistä. Omista mielenterveyttä ylläpitävistä keinoista voi silloin olla apua. Ja jos omat keinot eivät riitä, jokaisen pitäisi saada mahdollisimman nopeasti ja helposti ammattiapua. 

Valoisia kevättalven päiviä!

Meri Nykänen, päätoimittaja

UUSIMMASSA NUMEROSSA

Kannessa. Duudsonit-tähti Jukka Hildén on opetellut vihdoin sanomaan ei. Se on vaatinut rohkeutta ja täydellistä pysähtymistä. 

Minun mieleni. Marja Matikaisen erityisherkkää mieltä suojaa kalvo, joka ei päästä enää kaikkea läpi.

Hyvän mielen tekoja. Kun tärkeimmät valinnat tekee omia arvojaan kuuntelemalla, elämästä tulee omannäköistä. 

Kanssakulkija. Äidin pelko kävi toteen, kun oman pojan oireilu diagnosoitiin skitsofreniaksi. Ennakkoluulot sairaudesta menivät molemmilla uusiksi. 

Voimaa arkeen. Jenni Pääskysaari saa energiaa tanssimisesta ja yhdessä nauramisesta.     

 

 Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto. Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin.