Juontaja-toimittaja Jenni Pääskysaari saa voimaa arkeensa yhdessä nauramisesta ja päivittäisestä halaamisesta niiden kanssa, joita voi nyt halata. 

TEKSTI MERI NYKÄNEN KUVA MARKO OIKARINEN 

HALAAMINEN. Kun maailman tilanne pakotti vajaa vuosi sitten rajoittamaan ylenpalttista halailua, olen halannut entistä lujemmin ja pidempään niitä, joita voin. Kehoni tarvitsee fyysisen muistutuksen siitä, että maailma on ihan hyvä ja turvallinen paikka, koska minulla on tämä toinen ihminen tässä lähellä. Kun antaudun päivittäin pitkään halaukseen mieheni kanssa, irtaudun siitä rauhallisena, iloisena ja latautuneena.

KIRJAT. Vaikka olenkin arjen ja rutiinien suuri fani, otan välillä pieniä pakoretkiä todellisuudesta. Kirjojen avulla matkustan toisiin todellisuuksiin, erilaisten ihmisten saappaisiin. Voin vierailla historiassa, tulevaisuudessa, utopiassa tai dystopiassa, kätevästi kotisohvalta käsin. Äänikirjoja kuuntelen kävelylenkeillä, mutta mieluiten luen fyysistä tai e-kirjaa. 

KIKKAILU & KEKKULOINTI. Huonot meemit, laaduttomat läpät ja päämäärätön kikkailu & kekkulointi niin kotona kuin työpaikallakin auttavat minua jaksamaan vaikeuksien yli. Yhdessä nauraminen – tapahtui se sitten kasvokkain, videopalavereissa tai whatsapp-ryhmissä – on kosketuksen lisäksi tärkein minua energisoiva asia. Harvassa ovat ne hetket, joihin huumori ei lainkaan hiivi mukaan.

TANSSI. Kun maailma kolhi, rakkauselämä riipi tai rahat oli loppu, Tove Jansson tanssi. Tanssi on ollut myös minulle aina totaalista meditaatiota, kehosta irtaantumista ja kontrollista vapautumista. Joskus kehoni vain kaipaa ravistelua ja raivokasta lattian tamppausta, ja silloin on laitettava hiphopit soimaan ja vain päästettävä irti. Jos kaikki ihmiset pyörittäisivät vähän pyllyä, maailma ei taatusti olisi näin ahdistava ja synkkä paikka.

KUUNTELEMINEN. Vähemmän puhetta, enemmän kuuntelemista, siinä viimeaikainen mottoni. Saatan kahvilassa sulkea silmäni ja nauttia viereisessä pöydässä istuvien miesten tummista äänistä. Lumen narskuminen kenkien alla kuljettaa minut helposti lapsuuteen, kun hipsin landella saunasta talolle kovassa pakkasessa, pelkässä kylpytakissa, kirkkaan tähtitaivaan alla. Ja raitiovaunun ääni oman kodin ikkunasta! Siihen on ihana nukahtaa.

Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto. Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin.