Syksy tuo tullessaan arjen, rutiinit – ja toiset ihmiset. Kesän jälkeen on aika lähteä töihin, kouluun, opiskelemaan ja harrastuksiin, osin paikan päälle ja osin edelleen etänä. Joka tapauksessa on aika kohdata ihmisiä ja palata loman jälkeen arkeen. 

Entä jos se pelottaa? Ihmisten kohtaaminen ei enää tunnukaan niin luontevalta, ja oikeastaan omissa oloissa on ollut ihan mukavaa. Ajatuskin juhlista ja tapaamisista kauhistuttaa: Miten avaan keskustelun? Voinko halata, vai pidetäänkö turvaväleistä edelleen kiinni? Entä jos saan rokotuksista huolimatta tartunnan?

Elämä on riskejä täynnä koko ajan, ja seuraava askel on oppia elämään näiden ajatusten ja pelkojen kanssa. Jos mahdollisia uhkia jää pyörittelemään yksin kotiin ja odottaa koko ajan pahinta, pelko alkaa hallita elämää. Silloin elämästä tulee raskasta ja rajoittunutta. 

Toivoa tuo se, että uskaltautuu elämään peloistaan huolimatta. Lähtee liikkeelle, vaikka kohtaamiset jännittävät ja pieni riski tartunnasta on edelleen olemassa. Tiukasta kontrollista voi tulla haitallinen selviytymiskeino, joka vain lisää turvattomuuden tunnetta ja pelkoa. 

Kun lähtee aluksi vaikka vain pienimuotoisiin tapahtumiin ja juttelee tuttujen ihmisten kanssa, saattaa yllättyä myönteisesti: Puheenaiheena olikin jotain aivan muuta kuin korona. Ihmiset nauroivat ja pulisivat. Katsoivat toiveikkaasti tulevaisuuteen. 

Iloa & kiinnostavia kohtaamisia syksyyn! 

Meri Nykänen, päätoimittaja

UUSIMMASSA NUMEROSSA

Kannessa. Laulaja Yona on muokannut arkeaan niin, että pärjää epävakaan persoonallisuushäiriönsä kanssa. Luonnossa liikkuminen, alkoholittomuus ja rauhan vaaliminen tekevät elämästä parempaa. 

Harjoittele sosiaalisia taitoja. Jännittääkö ihmisten kohtaaminen pitkän tauon jälkeen? Sosiaalisia taitoja voi onneksi harjoitella yksi askel kerrallaan. Ainakaan ei kannata jäädä kokonaan kotiin. 

Ihmissuhteet. Antoisa dialogi jättää tunteen kuulluksi ja nähdyksi tulemisesta. Keskustelutaito vaatii läsnäoloa ja kiinnostusta toista kohtaan. 

Miehet kertovat. “Elämästä tuli parempaa, kun opettelimme puhumaan tunteistamme.” 

Minun mieleni. Viisikymppinen Päivi kuntoutui työkykyiseksi vuosien sairastamisen jälkeen. 

 

 Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto. Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin.