Kirjailija Eppu Nuotio on kaivannut koronan aikana taidetta ja ystävien kanssa saman ruokapöydän äärellä istumista. Voimaa hän saa aamusivujen kirjoittamisesta ja rakkaista viherkasveistaan.  

TEKSTI MERI NYKÄNEN  KUVA LIISA VALONEN 

Aamusivut 

Istun heti herättyäni kirjoittamaan viivoitettuun kirjaani. Meni monta vuotta, että muistikirjat täyttyivät kaikenlaisista työhön liittyvistä asioista ja pienistä havainnoista. Olen pitänyt päiväkirjaa lapsuudesta saakka, mutta reilut kaksi vuotta sitten aloitin aamusivut. Kirjoitan joka aamu luovuuskouluttaja Julia Cameronin oppien mukaan kolme sivua tai 20 minuuttia. Tästä on tullut samanlainen rutiini kuin hampaiden pesemisestä. Kirjoittaminen tuo esiin sisäisen ääneni ja tyhjentää mieleni.  

Kasvit 

Hoidan kasveja kuin pieniä lapsia aikoinaan. Kun muutimme Berliiniin, kasvit kulkivat mukanani sinne ja takaisin – muuttomiehet katsoivat kyllä aika pitkään tätä hulluutta. On myös tärkeää, että saan kasveille hyvän hoitajan, kun lähdemme mökille tai matkalle. Saan kasveista iloa ja rauhaa. Tärkeimpiä niistä ovat enkelinsiivet, tuoksupelargonit ja Alvar Aallon ateljeesta peräisin oleva viikuna. 

Käveleminen 

Toinen jalkani on onnettomuuden seurauksena vahvasti raudoitettu. Päätin, että jos joskus vielä kävelen ilman keppejä, kävelen joka päivä. Käveleminen kirkastaa päivän, vaikka olisi kuinka harmaata ulkona tai mielessä. Silloin matkustaa hitaasti ja tutustuu uusiin paikkoihin paremmin kuin muilla kulkuvälineillä liikkuessa.

Ystävät

Koronan aikana virtuaaliset tapaamiset ja Whatsapp-ryhmät ovat olleet tosi tärkeitä. Olen tavannut ystäviä myös ulkona istuskellen ja kävellen. Kesällä sain vihdoin istua ystävien ja perheen kanssa saman ruokapöydän ääreen. Siitä olin unelmoinut.  

Taide 

En voisi elää ilman taidetta: kirjoja, kuvataidetta, teatteria, performansseja, arkkitehtuuria, runoutta, tanssia, jazzia, klassista musiikkia… Taide on aina saanut minut hereille, ja ilman sitä maailmani olisi vajaa. Aion ahmia kaikkea taidetta, kun se on taas mahdollista. Kaipaan sitä, että saan olla museossa hiljaa taiteen kanssa.

 

 

 

Juttu on julkaistu Tunne & Mieli -lehden numerossa 3/2021. Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto.  Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin tai lahjaksi.  

Tilaa lehti