TEKSTI MERI NYKÄNEN 

Leppoisa hiihtolenkki, aamu-uinti tai painojen nostelu. Liikunta ja luonnossa liikkuminen ovat toimivia keinoja hoitaa mielenterveysongelmia – varsinkin mielenterveysalan ammattilaisten ja mielenterveysongelmia itse kokeneiden mielestä. 

Mielenterveysbarometri 2021 selvitti käsityksiä siitä, miten hyvin erilaiset palvelut ja hoitomuodot sopivat mielenterveysongelmien hoitamiseen. Ykköseksi nousi keskusteluhoito kuten psykoterapia. 

Seuraavina listalla tulevat liikunta, luonnossa liikkuminen ja lääkehoito. Mielenterveysalan ammattilaiset, psykiatrit ja psykologit, arvottavat liikunnan ja luonnossa liikkumisen käytännössä yhtä sopiviksi hoitomuodoiksi kuin lääkkeet. 

Mielenterveysongelmia itse kokeneiden mielestä luonnossa liikkuminen on aavistuksen toimivampi hoitomuoto kuin liikunta. Molemmat menevät heillä myös lääkehoidon edelle.

Sekä luonnossa liikkuminen että liikunta ovat suomalaisille helppoja ja luontevia tapoja hoitaa mieltä. 

– Usko perinteisiin keskusteluhoitoihin on vahva, ja esimerkiksi psykoterapian vaikuttavuudesta on paljon tutkimustakin. Poikkeusoloissa luonnossa liikkuminen on noussut entistä suurempaan suosioon, ja sen merkitystä mielenterveyden tukena olisikin hyvä analysoida enemmän, sanoo Mielenterveyden keskusliiton kehitysjohtaja Janne Jalava.

Liikunta lievittää ahdistuneisuutta jo suorituksen aikana ja muutama tunti sen jälkeen. Pitkäaikainen vaikutus saadaan, kun liikuntaa harrastaa säännöllisesti. 

Jos liikunnasta haluaa osan elämäntapaa, on tärkeää löytää liikuntamuoto, joka on itselle mielekästä ja sopivaa. Se voi olla yhtä hyvin rauhallista kävelyä luonnossa kuin hikijumppaa salilla – pääasia, että laji sopii itselle ja omaan elämäntilanteeseen. 

Lähteet: Mielenterveyden keskusliitto, UKK-instituutti

 

 

 

Juttu on julkaistu Tunne & Mieli -lehden numerossa 6/2021. Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto.  Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin tai lahjaksi.  

Tilaa lehti