Onhan tämä ihanaa, mutta… 

Pääsin keväisiin kemuihin, joissa riitti iloa, naurua ja ihmisiä. Jossain vaiheessa keskusteluihin nousi pinnan alta kysymys: onko tämä nyt oikein, että täällä juhlitaan, kun maailmassa tapahtuu kauheita asioita? 

Siitäkin puhuttiin, miten kummalliselta tuntuu viettää aikaa isolla porukalla koronan jälkeen. Aika moni myönsi jännittävänsä, osaako enää keskustella mistään tai alkaako ihmisten keskellä ahdistaa.   

Siellä me kuitenkin olimme, ja mitä pidemmälle ilta eteni, sitä luontevammalta kaikki taas tuntui. En tietenkään tiedä, kuinka moni jätti kokonaan tulematta. Mutta me paikalle tulleet olimme tehneet päätöksemme: haluamme juhlia ja uskallamme lähteä. 

Hetken iloihin tarttuminen ei tarkoita, että kieltää murheet ja maailman tapahtumat ja tunkee ne tekopirteän positiivisuuden alle. Se tarkoittaa ennemminkin sitä, että yrittää pitää yllä toiveikasta mielialaa aktiivisesti toimimalla. Se lisää sekä omaa että ympärillä olevien uskoa tulevaan. 

Kevään Tunne & Mieli -lehdessä kannustamme löytämään fiksusti myönteisen asenteen ja kerromme keinoista, joilla sosiaalista jännittämistä voi lieventää. Samalla muistutamme siitä, että kaikenlainen haparointi on ymmärrettävää ja hyväksyttävää.

Iloisia hetkiä kevääseen!

Meri Nykänen, päätoimittaja

UUSIMMASSA NUMEROSSA

Kannessa. Rockduo Ursus Factory pääsee pitkästä aikaa kunnolla lavoille. Ystävysten ja työkavereiden yhteistyö toimii, kun osaa antaa toiselle tilaa. 

Alkoholistin lapsena. Johanna Pohjolan isä oli alkoholisti, mikä varjosti koko perheen elämää. Aikuisena Johanna on käsitellyt asiaa ja yrittää edelleen päästä eroon liiallisesta miellyttämisestä. 

Kaksisuuntainen mielialahäiriö. Laura Nuutisen oireet ovat pysyneet remissiossa eli poissa jo kaksi vuotta. 

Fiksusti myönteinen. Miten oppia olemaan myönteinen niin, ettei kuitenkaan lakaise ikäviä tunteita ja asioita maton alle? 

Pelkoa päin. Koronan jälkeen ihmisten ilmoille lähteminen voi tuntua entistä vaikeammalta. Asiantuntija kertoo, millaisia keinoja sosiaalisen jännittämisen lieventämiseen löytyy. 

Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto. Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin