Kaikella mitä sanomme, voi olla suuri merkitys.” Näin saattohoitokodin johtaja sanoi vuosia sitten, kun haastattelin häntä. Ajatus todella kirkastui, kun kohtasin itse suuren surun. 

Johtaja kertoi siitä, miten puhua menetyksen kohdanneelle ihmiselle. Hän ei ollut itse keksinyt pitkän työuransa aikana parempia sanoja kuin yksinkertaiset “otan osaa”. Näiden sanojen avulla sureva tulee nähdyksi ja hänelle osoitetaan myötätuntoa. 

Sanoilla on merkitystä, sillä ne jäävät surevalle herkkänä hetkenä mieleen. Itse muistan lämmöllä monia kohtaamisia: yksi osoitti surunvalittelut ja kosketti olkapäätä, toinen lähetti lyhyen viestin, ja kolmas uskaltautui heti kyläilemään, istahti sohvalle viereen. 

On inhimillistä, että alamme helposti lohduttaa surevaa valoisalla tulevaisuudella, ratkoa reippaasti asiaa tai väistellä ja puhua jostain aivan muusta. Sureva voi kaivata kuitenkin vain sitä, ettei hänen tunteitaan ohiteta esimerkiksi pakottamalla keskustelu muihin asioihin. 

Ehkäpä sama kohtaamisen ajatus pätee muissakin yhteyksissä, esimerkiksi silloin, kun läheisen jaksaminen on kovilla. Sen sijaan, että alamme heti ratkoa mahdollisia ongelmia tai sivuutamme toisen tunteet, voimme vain pysähtyä vierelle ja olla valmiina kuuntelemaan. 

Suru ja menetykset koskettavat jossain elämänvaiheessa kaikkia, eikä se tarkoita, ettei elämässä olisi myös iloa. Usein nämä voivat kulkea rinnakkain. Kun on kokemusta sekä surusta että ilosta, elämästä voi tulla entistä syvempää ja aidompaa.” 

Meri Nykänen, päätoimittaja

UUSIMMASSA NUMEROSSA

Kannessa. Tuomas Milonoff ajatteli pitkään, ettei intohimotyössään voi uupua. Kun niin kävi, hänen piti kyseenalaistaa koko ajatusmaailmansa.

Viritä mielesi kohti hyvää. Mistä löytää rauhaa ja tyytyväisyyttä elämään, kun huolet tuntuvat täyttävän pään?

Kanssakulkija. Koko Hubara puhuu masennuksestaan rehellisesti alakouluikäiselle lapselleen.

Unelmista totta. Haaveet jäävät helposti arjen jalkoihin – toteutumista voi edistää kirjoittamalla ne ylös. 

Minun mieleni. Tuukka Hämäläinen on kokenut lapsesta asti arkea vaikeuttavia pakko-oireita.

Tunne & Mieli on mielen ilmiöistä kertova aikakauslehti, jonka omistaja on Mielenterveyden keskusliitto. Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin