TEKSTI HELINÄ KUJALA 

Onko olosi usein jännittynyt tai hermostunut? Tuntuuko keskittyminen vaikealta? Tiedätkö monta asiaa, jotka ainakin pitää saada valmiiksi, ennen kuin voit kunnolla levätä?

Jos vastasit kyllä, vireystilasi pysyttelee luultavasti tavallista korkeammalla tasolla. Lohdullista on, ettet suinkaan ole ainoa.

– Ylivireydestä on tullut niin tavallinen olotila, että monet meistä ovat jo jossain määrin tottuneet siihen. Tämä koskee paitsi aikuisia myös lapsia ja nuoria, sanoo psykologi, työnohjaaja Sanni Vaarnila.

Vireystila kertoo autonomisen hermoston aktiivisuudesta, johon normaalistikin kuuluu luonnollista vaihtelua.

Kun vaihtelu pysyy oman sietoikkunan rajoissa, vireystilan noustessa on intoa ja energiaa tehdä töitä, tavata ihmisiä ja harrastaa. Kun vireystila laskee, palaudumme aktiivisuuden aiheuttamasta rasituksesta, rauhoitumme ja lepäämme.

– Vireystilan lasku on kehon keino varmistaa, että palautuminen pääsee tapahtumaan.

Vaarnilan mielestä vireystilan tarkastelu on hedelmällinen tapa seurata omaa hyvinvointia. Vireystilaa voi myös oppia säätelemään. Miten se tehdään?

 

1 Maadoitu arjessa  

Yhdelle kävely luonnossa on parasta mielen ja kehon tuuletusta, toinen nauttii saunan löylyistä, kolmas levittää maton ja ryhtyy joogaamaan.

Pääasia on löytää itselle sopivat keinot rentoutua. Ne ovat usein yksinkertaisempia kuin luulemmekaan.

– Meillä on aika kovat vaatimukset sille, miltä palautumisen pitäisi näyttää. Ajatellaan, että pitäisi meditoida tunti aamuisin tai tehdä jotain muuta korkealentoista, Sanni Vaarnila sanoo.

Jo mukava yhdessäolo ihmisten kanssa tai lemmikin silittely rentouttavat oloa. Mielihyvää saa myös liikunnasta, mutta kovin rajua liikkumista Vaarnila ei suosittele pitkäkestoiseen ylivireyteen.

– Jos on kova stressi päällä, juoksulenkki tai tiukka salitreeni ei välttämättä ole ollenkaan palauttavaa, vaikka hormonaalisesti siitä tulisikin hyvä olo. Silloin olisi parempi tehdä jotain hermostoa rauhoittavaa ja maadoittavaa.

Maadoittuessaan ihminen on tietoisesti läsnä omassa kehossaan ja nykyhetkessä. Taitoa voi parantaa esimerkiksi hengitysharjoitusten avulla.

 

2 Älä tee mitään  

Takana on kiireinen työputki. Kun vihdoin pääsen vapaalle, tuntuukin vaikealta rauhoittua ja laskea tehoa.

Kiireeseen voi jäädä koukkuun, Sanni Vaarnila vahvistaa.

– Kun paljon energiaa vienyt projekti päättyy, vapautunut tila helposti täytetään jollain uudella projektilla. Sen sijaan pitäisi kiinnittää erityistä huomiota palautumiseen.

Joillekin palautumisesta tulee uusi projekti: kävelen ainakin 10 000 askelta päivittäin, nukun kahdeksan tuntia joka yö. Hyvä tarkoitus, mutta jälleen suoritetaan!

Vaarnilan mielestä me nykyihmiset lähes pelkäämme lepäämistä. Levolle antautumista voi elämäntilanteen salliessa harjoitella vaikka näin:

Kun sinulla on vapaapäivä tai kaksi, älä tee mitään hyödyllistä vaan ainoastaan mukavilta tuntuvia asioita. Leiki, että olet kipeä ja muuten toimintakyvytön. Jätä tiskit tiskaamatta, älä käy kaupassa. Jos tekemättömyys haittaa jotakuta, anna hänen hoitaa hommat.

– Tämä on eräänlaista nykyajan kapinallisuutta. Parhaimmillaan se voi olla yhtä palauttavaa kuin viikon loma, jonka aikana joka päivä on jotain ohjelmaa.

 

3 Huilaa kaaoksen keskellä 

Kun työpäivän lomassa on hengähdystaukoja, sitä paremmassa vireessä pysymme.

Pidä kiinni lounas- ja kahvitauosta, mutta suo itsellesi myös minitaukoja, jos mahdollista. Tee pieni kävelylenkki ulkona, käy juomassa lasi vettä tai kuuntele hyvä biisi.

– Monesti kiireen keskellä ihminen ajattelee, että teen ensin nämä ja nämä hommat ja sitten huilaan. Hengähdystaukojen lisääminen on hermostolle terveellisempää kuin se, että teemme töitä tukka putkella kahdeksan tuntia ja vasta sitten lepäämme, Vaarnila toteaa.

Muutenkin on hyvä oppia sietämään keskeneräisyyttä. Eräs Vaarnilan asiakas haaveili voivansa rentoutua kokoamalla isoa palapeliä. Sen aloittamiseen ei vain koskaan ollut löytynyt sopivaa hetkeä, koska aina jokin muu asia oli pitänyt hoitaa ensin.

– Kuinka monella meistä on sellaisia hetkiä elämässä, jolloin kaikki olisi valmista? Jos sitä jää odottamaan, voi joutua odottamaan hautaan asti.

 

Juttu on lyhennetty versio Tunne & Mieli -lehden numerossa 1/2025 ilmestyneestä jutusta. Haluatko lukea lisää? Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin. Saat tilatessasi käyttöösi koko sähköisen lehtiarkistomme  vuodesta 2016 alkaen.

Tilaa lehti