TEKSTI HELINÄ KUJALA, MERI NYKÄNEN  KUVITUS MARIA VILJA

 

1 Lievitä stressiä lähimetsässä   

Luonto tarjoaa nopean ja helpon keinon lievittää stressiä. Jo 10–20 minuuttia luonnossa oleskelua voi merkittävästi vähentää stressihormoni kortisolin määrää ja auttaa kehoa palautumaan kuormituksesta. 

Terveyskirjaston mukaan luonnossa vietetty aika alentaa verenpainetta, rauhoittaa sykettä ja aktivoi parasympaattista hermostoa, mikä edistää rentoutumista.

Luonto ei vaadi suorittamista – jo pelkkä vihreyden näkeminen, puiden lehtien havinan kuunteleminen tai veden liplatuksen seuraaminen aktivoi kehon ja mielen palautumisjärjestelmät.

Tutkimukset osoittavat, että luonnossa liikkuminen on tehokas tapa kohentaa mielialaa ja vähentää ahdistusta.

Säännöllinen luonnossa oleilu parantaa keskittymiskykyä, edistää luovuutta ja lisää kokonaisvaltaista hyvinvointia. 

 

2 Anna aistihavaintojen viedä 

Luonnossa voidaan hoitaa ja helpottaa kielteisiä tunteita, sanoo Kirsi Salonen, joka on psykologian tohtori, psykoterapeutti sekä eko- ja ympäristöpsykologi. 

Hän kehottaa lähtemään liikkeelle ei-suorittavalla mielellä. 

– Olemme sisäistäneet jo lapsuudesta tehokkuuden ja hyödyn arvot niin voimakkaasti, että ne voivat ilmetä jopa siinä, miten olemme luonnossa. 

Saatamme ajatella, että pitäisi kohottaa kuntoa tai tehdä jotain muuta hyödyllistä, esimerkiksi bongata lajeja tai poimia marjoja. Mutta metsään voisikin mennä vähän uudella asenteella ja antaa vain aistihavaintojen ohjata eteenpäin.

Psykologi kehottaa tunnustelemaan, mikä paikka tuntuisi juuri tänään sinulle sopivalta.

Mitä tarvitset nyt? Mikä maisema houkuttelee luokseen? Onko se esimerkiksi kallio, johon nojaaminen tuntuu hyvältä, tai sammalmätäs, jonka pehmeydessä on jotain miellyttävältä tuntuvaa? 

Kun olet löytänyt mielipaikkasi, voit varovasti alkaa tutkailla mielen sisäistä möykkyäsi. Samalla voit silitellä puun tai kiven pintaa ja muistutella itseäsi koko ajan sen turvasta. 

– Monesti möykkykokemus on haitallinen silloin, kun se on murskaava. Olemme liian lähellä sitä. Mutta luonnossa asiaan voi saada etäisyyttä, jolloin möykkyä voi alkaa käsitellä pala palalta. Voi vaikka tulla itku, ja sehän helpottaa.

 

3 Lisää ulkoilua myös työpäiviin 

Luonnossa ulkoilu vaikuttaa tutkitusti myös jaksamiseen työssä. Esimerkiksi työn imun on todettu olevan voimakkaampi niillä, jotka viettävät aikaa luonnossa useammin, kuin niillä, jotka tekevät niin harvemmin.

Työn imulla tarkoitetaan työhön liittyvää myönteistä tunne- ja motivaatiotilaa, joka näkyy tarmokkuutena, omistautumisena ja uppoutumisena.

Työpäivään kannattaa siis ujuttaa luontokokemuksia. Jos kävelet tai pyöräilet töihin, tunnustele tuulta ja auringon lämpöä ihollasi ja nauti kauniista maisemista, jos niitä on tarjolla. 

Piristä itseäsi työpäivän aikana pistäytymällä ulkona tai pitämällä hengähdystaukoja ikkunasta ulos katsellen. Tai ehdota tiimillesi, voisiko seuraavan palaverin pitää kävelykokouksena lähiympäristössä.

 

Juttu on lyhennetty versio Tunne & Mieli -lehden numerossa 2/2025 ilmestyneestä jutusta. Haluatko lukea lisää? Lehti löytyy valikoiduista Lehtipisteistä, ja sen voi tilata kotiin. Saat tilatessasi käyttöösi koko sähköisen lehtiarkistomme  vuodesta 2016 alkaen.

Tilaa lehti